Olej z pestek winogron – Składniki – Vitis-Cosmetics

Olej z pestek winogron

Obecny w naszych produktach olej z pestek winogron pozyskujemy z owoców, które pochodzą z naszych plantacji. Pestki winogron to jeden z produktów ubocznych przy produkcji wina, nie chcąc tracić dobrodziejstw jakie zawierają pestki, postanowiłyśmy tłoczyć z nich olej.W zależności od zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oleje roślinne dzielimy na trzy grupy. Oleje schnące, półschnące i nieschnące. Olej z pestek winogron zawiera bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy).

Olej z pestek winogron należy do olejów schnących. Grupa tych olejów cechuje się lekką konsystencją, co powoduje, że nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Dlatego idealnie sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej. Wykazuje dużą zgodność z naturalnym sebum naszej skóry i nie jest komedogenny.

 

Olej z pestek winogron ma przede wszystkim właściwości przeciwstarzeniowe oraz odżywcze. Jego antyoksydacyjne działanie wynika z zawartości kwasu linolowego, resweratrolu, flawonoidów i witaminy E. Flawonoidy, jedne z najsilniejszych antyoksydantów przyczyniają się do neutralizacji wolnych rodników i regenerują głębsze warstwy skóry.

Olej z pestek winogron to również bogate źródło witaminy E- „witaminy młodości”, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i w naturalny sposób spowalnia procesy starzenia, a więc idealnie sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej.
Obecne w oleju witaminy A, E, K i D wzmacniają barierę lipidową skóry oraz wspomagają jej regenerację. Wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne i zapobiegają ich pękaniu i powstawaniu „pajączków”.

Jest całkowicie przyjmowany i wchłaniany przez skórę i nie pozostawia na niej tłustej warstwy. Ma właściwości kojące, łagodzące oraz regenerujące naskórek. Łagodzi stany zapalne skóry oraz podrażenienia Jego skład przypomina strukturę lipidową skóry, co sprawia, że wzmacnia jej naturalną barierę ochronną. Badania wykazały, że wspomaga redukcję blizn i walkę z trądzikiem.
Stosowanie produktów z olejem z pestek winogron poprawia napięcie skóry, jędrność i przeciwdziała powstawaniu zaskórników. Pozostawia skórę nawilżoną, przyjemnie miękką i gładką w dotyku, dogłębnie nawilża, neutralizuje cienie pod oczami, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, usuwa toksyny.

Znajdziesz go w:

  • serum do twarzy i dekoltu
  • krem odżywczo-liftingujący na dzień
  • krem intensywnie regenerujący na noc
  • intensywnie odżywczy krem pod oczy
  • intensywne serum pod oczy
  • odżywczy peeling do ciała